EMN događanja u inozemstvu

EMN Nacionalne kontaktne točke kroz svoje nacionalne mreže svake godine organiziraju godišnju konferenciju kao i velik broj sličnih događanja u cilju razmjene informacija o aktualnim pitanjima iz područja migracija i azila.

Održive migracije u Europi

Norveška Nacionalna kontaktna točka EMN-a održala je konferenciju 13. prosinca 2018. u Norveškoj kući u Briselu na temu „Održive migracije u Europi“.

Nakon pozdravnog govora Øyvind Jaer-a, nacionalnog koordinatora norveškog EMN NCP-a, prisutne je s temom konferencije upoznao Magnus Ovilius, Voditelj Odjela za povratke, Nezakonite migracije, GU za Migracije i unutarnje poslove i predsjedavajući Europske migracijske mreže.

Središnje prezentacije održali su profesori Alexander Betts i Paul Collier sa Sveučilišta u Oxfordu predstavivši svoj prijedlog ‘okvira za održive migracije’. Prema ovim znanstvenicima, održive politike migracija moraju zadovoljiti tri jednostavna uvjeta: ispuniti naše temeljne moralne obveze, imati široku demokratsku potporu i ne dovoditi do odluka za kojima će se kasnije žaliti. Ovaj okvir nameće se kao alternativa postojećem načinu na koji se danas oblikuju politike vezane uz migracije.

More

U Briselu održan godišnji skup o migracijama i azilu

Belgijska Nacionalna kontaktna točka EMN-a organizirala je godišnji skup o migracijama i azilu u Briselu 12. prosinca 2018. na kojemu su raspravljani recentni nacionalni trendovi i oni na razini EU u području međunarodne zaštite, legalnih migracija i integracije kao i neregularnih migracija, trgovanja ljudima i povratka.
More

Nove tehnologije na granicama

Portugalska Nacionalna kontaktna točka EMN-a održala je konferenciju na temu ‘Inovacije na granicama: Nove tehnologije za nadolazeće migracije’. Konferencija je održana u Lisabonu 29. studenog, a prisustvovali su joj portugalski stručnjaci u području migracija te članovi Europske migracijske mreže iz mnogih zemalja članica Mreže. Također konferenciji su prisustvovale predstavnice Ministarstva unutarnjih poslova te Nacionalne kontaktne točke za Hrvatsku.
Više

Uloga mreža krijumčarenja ljudima u migracijama

Dana 20. studenog, mađarska EMN Nacionalna kontaktna točka bila je domaćin Nacionalne konferencije s temom mreža krijumčarenja ljudima i njihovoj ulozi u migracijama, s posebnim fokusom na Zapadno-balkansku rutu. Konferencija se održala u Ministarstvu unutarnjih poslova u Budimpešti.
Više
Više o govornicima i sadržaju prezentacija saznajte iz izvješća (na engleskom jeziku) koje možete preuzeti na poveznici.

Promjenjive stvarnosti migracija i azila – EMN Konferencija u Stockholmu

U Stockholmu je 15. studenog 2018. godine švedska EMN Nacionalna kontaktna točka održala konferenciju na temu “Promjenjive stvarnosti migracija i azila” s ciljem identificiranja nedavnih trendova i promjene trendova u području azila i migracija u EU iz komparativne perspektive. Konferenciji su prisustvovale dvije predstavnice EMN Nacionalne kontaktne točke za Hrvatsku te predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova.
Više
Sažetak događanja (na hrvatskom jeziku) moguće je preuzeti na poveznici.

Privlačenje i zadržavanje stranih studenata u EU-u i Francuskoj

U svjetlu povećane mobilnosti studenata i istraživača u posljednjem desetljeću, EMN Nacionalna kontaktna točka Francuske organizirala je konferenciju o privlačenju i zadržavanju stranih studenata u Franskuskoj i EU-u. Konferencija je održana 8. studenog u Parizu.
Više
Sažetak događanja moguće je preuzeti na poveznici.

Zakonite migracije i tržište rada u EU: Perspektive država članica

Dana 13. studenog 2018. godine u Valetti održana je Godišnja konferencija koju je orgaizirala EMN Nacionalna kontaktna točke Malte. Konferencija je okupila stručnjake iz područja zakonitih migracija iz cijele Europe. Predstavnici malteških institucija i agencija govorili su o migraciji radne snage na Malti, ističući najvažnije statistike, kao što su razina integracije, najprisutnije nacionalnosti među stranim radnicima i broj izdanih dozvola za boravak posljednjih godina.
Više
Sažetak događanja moguće je preuzeti na poveznici.

Nacionalna konferencija u Dublinu: Politika i praksa spajanja obitelji migranata

Institut za ekonomska i društvena istraživanja (ESRI) u Irskoj koji je ujedno i EMN Nacionalna kontaktna točka, održao je 27. studenog 2017. godine nacionalnu konferenciju o politici i praksi spajanja obitelji migranata.
Više
Sažetak događanja moguće je preuzeti na poveznici.

Zajedničke tematske sjednice EMN-a i OECD-a u Bruxellesu

Zajednički događaj Europske migracijske mreže i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) održan je 9. studenog 2017. godine u Bruxellesu. U okviru ovog cjelodnevnog događaja raspravljane su dvije tematske cjeline, odnosno obiteljske migracije i nezakonito zapošljavanje.
Više
Sažetak događanja moguće je preuzeti na poveznici.

Nacionalna konferencija u Luxembourgu: Jačanje dijaloga između istraživanja i politika na području migracija i integracije

Luksemburška EMN Nacionalna kontaktna točka organizirala je 10. Nacionalnu konferenciju pod nazivom „Unapređivanje politika, očuvanje relevantnosti istraživanja - Jačanje dijaloga između istraživanja i politika na području migracija i integracije” 24. listopada 2017. godine. Na konferenciji se raspravljalo o ulozi koju relevantna istraživanja imaju u procesu donošenja odluka.
Na poveznici možete pročitati dnevni red konferencije.

Konferencija EMN NCP-a u Estoniji: Europska unija u globalnoj utrci za talente

U svjetlu estonskog predsjedavanja Vijećem Europske unije, 21. i 22. rujna 2017. godine organizirana je konferencija „EU u globalnoj utrci za talente: Izazovi i rješenja u jačanju konkurentnosti Europske unije”. Konferenciju je organizirala Nacionalna kontaktna točka EMN-a u Estoniji, Sveučilište u Tallinu. Cilj ovog skupa bio je razmatranje trenutnog stanja migracija talenata u Europskoj uniji i poticanje razmjene ideja među ključnim dionicima na ovom području (država članica EU, nacionalnih kontaktnih točaka EMN-a, međuvladinih i nevladinih organizacija, privatnog sektora i šire javnosti).
Dnevni red konferencije možete pročitati na poveznici.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske
International Organization for Migration
European Union
European Migration Network
Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više informacija Ok