Vijesti - Arhiva

Prva Nacionalna konferencija EMN NCP-a u Hrvatskoj: Uključivanje dijaspore u razvoj zemlje podrijetla

Dijaspora može biti vrlo važan faktor u razvoju zemlje podrijetla, prvenstveno u području ekonomije, ali i u mnogim drugim sektorima kao što su obrazovanje, zdravstvo ili tehnologija. U ovom kontekstu, EMN Nacionalna kontaktna točka za Hrvatsku organizira prvu EMN nacionalnu konferenciju pod naslovom „Uključivanje dijaspore u razvoj zemlje podrijetla” koja će se održati 22. listopada 2018. godine u Dubrovniku. Konferencija će okupiti domaće i strane stručnjake koji rade na područjima povezanima s dijasporom.

Više

Novi prijedlozi Europske Komisije za migracijsku i graničnu reformu

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predstavio je sredinom rujna nove prijedloge koji bi trebali osigurati potpuniju solidarnost u vezi migracija te bolju zaštitu vanjskih granica Europske unije. Riječ je o jačanju uloge agencija za azil i vanjske granice EU-a te o poboljšanju učinkovitosti postupaka povratka. Tako će, dosadašnji Europski potporni ured za azil (EASO) izrasti u punopravnu Agenciju za azil Europske unije, koja će imati znatno veću ulogu u upravljanju i potpori tijekom svih postupaka vezanih uz međunarodnu zaštitu.

Više

Godišnje izvješće o stanju azila u EU za 2017. godinu

Godišnje izvješće Europskog potpornog ureda za azil (European Asylum Support Office – EASO) o stanju azila u EU za 2017. godinu daje sveobuhvatni pregled događanja na razini europskog i nacionalnih sustava azila.

Kroz prikupljene podatke, Izvješće prikazuje glavna statistička kretanja te analizu promjena u državama EU+ (države članice EU-a plus Norveška, Švicarska, Island i Lihtenštajn) u kontekstu zakonodavstva, politike, opće i nacionalne sudske prakse.

Više

Maloljetnici bez pratnje u Njemačkoj i Europi – Izvješće s Nacionalne konferencije u Njemačkoj

Dana 14. lipnja 2018. godine, njemačka EMN Nacionalna kontaktna točka u suradnji sa Saveznim uredom za migracije i izbjeglice (BAMF) organizirala je konferenciju “Maloljetnici bez pratnje u Njemačkoj i Europi”. Konferencija je okupila 90 sudionika među kojima su bili predstavnici institucija EU-a, ministarstava i agencija, kao i nevladinih organizacija, akademskih institucija i međunarodnih organizacija. Konferenciji je prisustvovala i predstavnica Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Više

Kako privući i zadržati strane studente?

U Luxembourgu je 28. rujna održana nacionalna konferencija luksemburške Nacionalne kontaktne točke EMN-a s temom ‘Privlačenje i zadržavanje studenata i istraživača iz trećih zemalja’.

Konferenciju je otvorila predstavnica Ministarstva za integraciju uvodno istaknuvši kako 48% luksemburškog stanovništva čine strani državljani i osobe stranog podrijetla. Upravo zbog toga, Luxembourg je razvio mnogobrojne programe za integraciju stranaca, uključujući i za tražitelje azila. Potom je zamjenica rektora luksemburškog Sveučilišta navela kako trenutno imaju 15% stranih studenata, od kojih je 15% iz zemalja izvan EU te kako Sveučilište aktivno podržava međukulturnu raznolikost.

Više

Usvojen Protokol o postupanju prema djeci bez pratnje

Na sjednici Vlade RH je 30. kolovoza 2018. godine donesen Protokol o postupanju prema djeci bez pratnje.

Djeca bez pratnje su jedna od najranjivijih skupina izložena neimaštini, nasilju, a također su u povećanom riziku od toga da postanu žrtve trgovanja ljudima.Usvajanje ovog Protokola važno je upravo iz navedenih razloga, a njegova bi provedba trebaladovesti do smanjenja negativnih društvenih i ekonomskih posljedica kojima su djeca bez pratnje izložena zbog svojeg specifičnog položaja te omogućiti pravovremenu zaštitu i pomoć.

Više

Nacionalna konferencija EMN NCP-a u Švedskoj o promjenama u migraciji i azilu

Nacionalna kontaktna točka EMN-a u Švedskoj organizira Nacionalnu konferenciju 15. studenog 2018. u Stockholmu. Na konferenciji će biti riječi o promjenama vezanima uz migracije i azil s naglaskom na prepoznavanje najnovijih trendova i izmijenjene obrasce migracija i azila u EU-u iz komparativne perspektive.


O povratku i reintegraciji državljana trećih zemalja na Nacionalnoj konferenciji EMN NCP-a u Estoniji

„Povratak i reintegracija državljana trećih zemalja: Kako ih učiniti održivima?“ glavno je pitanje godišnje konferencije EMN Nacionalne kontaktne točke u Estoniji, koja će se održati 23. listopada 2018. Ova konferencija istražuje trenutačno stanje vezano uz povratak državljana trećih zemalja iz Europske unije, kao i njihovu reintegraciju u zemlje podrijetla. Nakon središnjeg dana konferencije, 24. listopada slijedi radionica o najboljim praksama vezanima uz povratak državljana trećih zemalja.


Nacionalna konferencija u Češkoj: Državljani treće zemlje i slobodno kretanje

Konferencija EMN Nacionalne kontaktne točke u Češkoj održat će se 9. listopada 2018. u Pragu. Konferencija će biti usredotočena na ocjenu provedbe Direktive 2004/38/EC (Direktiva o slobodnom kretanju građana EU-a i članova njihovih obitelji) te njezinih implikacija i izazova u odnosu na nacionalnu praksu. EMN Nacionalna kontaktna točka u Češkoj je Ministarstvo unutarnjih poslova – Odjel za azil i migracijsku politiku.


Austrija u pripremama za Nacionalnu konferenciju o upravljanju migracijama

„Upravljanje migracijama – od reagiranja do oblikovanja” naslov je nacionalne konferencije EMN NCP-a u Austriji koja će se održati 4. i 5. listopada 2018. godine u Beču. U svjetlu austrijskog presjedanja Vijećem Europske unije, na konferenciji će se raspravljati o globalnim migracijskim trendovima, ulozi EU- a, kao i vanjskoj dimenziji migracijske politike EU-a. Ulogu EMN Nacionalne kontaktne točke obavlja središnji ured IOM-a u Austriji.


Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske
International Organization for Migration
European Union
European Migration Network
Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više informacija Ok