EMN Nacionalna kontaktna točka za Republiku Hrvatsku (EMN NCP HR)

Europska migracijska mreža (engl. European Migration Network, krat. EMN) obuhvaća sve članice Europske unije, osim Danske koja ima status promatrača te Norvešku. Sastoji se od nacionalnih kontaktnih točaka (engl. National Contact Points, krat. NCP), a koje čine određene institucije ili organizacije u svakoj zemlji članici Mreže. U Republici Hrvatskoj je od pridruživanja EMN-u 2013. godine tu ulogu obavljalo Ministarstvo unutarnjih poslova, dok je 2015. godine preuzima Međunarodna organizacija za migracije (engl. International Organization for Migration - IOM). Nacionalne kontaktne točke pružaju obuhvatne informacije o politikama i strategijama vezanima uz migracije i azil, koordiniraju EMN aktivnosti te objavljuju različite publikacije.

Vijesti


18.12.2018

Maloljetnici bez pratnje u EU i Norveškoj - video

U 2018. godini Europska migracijska mreža objavila je rezultate Studije ‘Pristupi maloljetnicima bez pratnje nakon određivanja statusa u EU i Norveškoj’.

Studija je pokazala kako je u periodu od 2014. do 2017. gotovo 220 000 maloljetnika došlo na područje EU i Norveške, bez pratnje odgovorne odrasle osobe, kako bi zatražili azil.

Video ‘Maloljetnici bez pratnje’.
More
17.12.2018

Pogled u budućnost za maloljetnike bez pratnje u Irskoj i Europi

Dana 4. prosinca, EMN Nacionalna kontaktna točka Irske održala je konferenciju na temu "Pogled u budućnost za maloljetnike bez pratnje u Irskoj i Europi".

More
04.12.2018

Nove tehnologije na granicama

Portugalska Nacionalna kontaktna točka EMN-a održala je konferenciju na temu ‘Inovacije na granicama: Nove tehnologije za nadolazeće migracije’. Konferencija je održana u Lisabonu 29. studenog, a prisustvovali su joj portugalski stručnjaci u području migracija te članovi Europske migracijske mreže iz mnogih zemalja članica Mreže.

Više
26.11.2018

U Rijeci održan 6. sastanak Nacionalne migracijske mreže

Dana 23. studenog u Rijeci je održan šesti po redu Sastanak Nacionalne migracijske mreže na kojem su sudjelovali predstavnici četrnaest institucija i organizacija. Sastanak je organizirala EMN Nacionalna kontaktna točka za RH u cilju omogućavanja kontinuirane razmjene informacija i novosti vezanih uz azil i migracije, među relevantnim dionicima.

Nakon predstavljanja novih članova Mreže, sudionici su pojedinačno iznosili informacije o najnovijem stanju i kretanjima unutar područja kojima se bave.

Više
23.11.2018

Uloga mreža krijumčarenja ljudima u migracijama

Dana 20. studenog, mađarska EMN Nacionalna kontaktna točka bila je domaćin Nacionalne konferencije s temom mreža krijumčarenja ljudima i njihovoj ulozi u migracijama, s posebnim fokusom na Zapadno-balkansku rutu. Konferencija se održala u Ministarstvu unutarnjih poslova u Budimpešti.

Nakon uvodnog govora Ravnatelja odjela za europsku suradnju, konferencija se nastavila s prezentacijama predstavnika iz mađarskih institucija koji su govorili o mađarskom iskustvu sa sprečavanjem krijumčarenja ljudi, s posebnim naglaskom na migracijski kontekst.

Više
30.10.2018

O dijaspori na prvoj Nacionalnoj konferenciji EMN Nacionalne kontaktne točke za Hrvatsku

Kako se dijaspore mogu uključiti u razvoj zemalja podrijetla? – pitanje je koje je raspravljano 22. listopada u Dubrovniku, na prvoj godišnjoj Konferenciji EMN Nacionalne kontaktne točke za Hrvatsku.

Više
16.10.2018

Nacionalni seminar u Helsinkiju: Integracija i uključivanje maloljetnika bez pratnje

EMN Nacionalna kontaktna točka Finske organizirala je seminar o postupcima koji slijede nakon utvrđivanja statusa maloljetnika koji su ušli u Finsku bez pratnje odrasle osobe. Seminar se održao 11. listopada u Helsinkiju te je okupio brojne predstavnike finskih državnih tijela, institucija i nevladinih organizacija, kao i međunarodne predstavnike. Prisustvovale su mu također i predstavnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te nacionalne kontaktne točke EMN-a za RH.

Više
15.10.2018

Upravljati migracijama – od reaktivnog djelovanja do oblikovanja

U okviru austrijskog predsjedanja Vijećem EU, od 4. do 5. listopada 2018. u Beču je održana Godišnja konferencija EMN-a organizirana od strane austrijske Nacionalne kontaktne točka.

Više

Publikacije


26.9.2018

Promjena priljeva tražitelja azila u razdoblju 2014 – 2016

U razdoblju između 2014. i 2016. godine zemlje članice EU-a i Norveška doživjele su velik priljev podnositelja zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Više
25.9.2018

Pristupi maloljetnicima bez pratnje nakon utvrđivanja statusa

Između 2014. i 2017. gotovo 270 000 maloljetnika bez pratnje (bez roditelja ili druge odgovorne odrasle osobe) došlo je u EU i Norvešku.

Više
24.9.2018

Kratko izvješće: Hrvatska 2017.

EMN je nedavno objavio kratka izvješća o glavnim pomacima u području migracija i međunarodne zaštite u svakoj državi članici EMN-a tijekom 2017. godine, uključujući i najnovije statistike.

Kratko izvješće za Hrvatsku pokazuje kako je ključan napredak u području zakonodavstva bio transponiranje Direktive o premještaju unutar trgovačkog društva i Direktive o sezonskim radnicima u nacionalno zakonodavstvo. Dodatno, kutvrđena kvota za zapošljavanje stranaca iznosila je 9079 dozvola, što je porast veći od 290% u odnosu na 2016. godinu.

Više

Godišnje izvješće EMN-a o migracijama i azilu

Godišnje izvješće Europske migracijske mreže o migracijama i azilu pruža pregled najznačajnijih europskih i nacionalnih politika, kao i razvoja zakonodavstva na području migracija i međunarodne zaštite, ostvarenih u 2017. godini.

Više

Objedinjeno izvješće o EMN studiji Učinkovitost povratka u državama članicama EU

Povratak državljana trećih zemalja koji nezakonito borave u EU-u, jedan je od glavnih stupova europske politike migracija i azila.

Više

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske
International Organization for Migration
European Union
European Migration Network
Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više informacija Ok